Skip to main content

UXservices olarak bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Kullanıcı Deneyimi & Kullanılabilirlik konferansı UXistanbul, 23 Şubat’ta İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleşti. 12 farklı ülkeden ve farklı sektörlerden 300’e yakın profesyonele ev sahipliği yapan konferansa ilgilerinden dolayı katılımcılarımıza ve sponsorlara teşekkür ederiz.

 

Yönetici ortaklarımızın açılış konuşması ile başlayan konferansta, Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik alanında çalışmalar yapan profesyonellerin perspektifi ile hazırlanan, Türkiye’de bu alanda yapılmış ilk kapsamlı çalışma olan Turkey User Experience (UX) Report’un lansmanı yapıldı.

Turkey User Experience Report Erişime Açıldı

Rapordan detayların aktarıldığı sunumda, UX yatırımlarının hemen hemen beşte birinin ürün canlıya çıktıktan sonra yapıldığı sonucu göze çarpıyordu. Aynı zamanda kurumlarda UX odaklı çalışmaların çoğunlukla iş analistleri tarafından yürütüldüğü ve kullanıcı deneyimi uzmanlarının ikinci sırada kaldıkları raporda belirtilen bir başka detaydı. İlk kopyaları konferans katılımcıları ile paylaşılan raporun dijital versiyonu konferans sonrası genel erişime açıldı. Raporu Yayınlar sayfamızdan download edebilirsiniz.

1 Gün, 5 Keynote

Geçen sene olduğu gibi bu sene de birbirinden değerli Keynote konuşmacıların yer aldığı UXistanbul’da Futurice’dan Cathy Wang, iş odaklı ve tasarım odaklı yaklaşımdan, Hollandalı Valsplat’tan katılan Stijn Neiuwendijk ise Agile UX Araştırma süreçlerinden ve kendi uygulamalarından örnekler verdi. Adobe’dan Thomas Balduff ise geleceğin dijital beklentilerinden ve mobil dünyanın geleceğinden bahsetti.

Kurucu ortaklarımızdan Emrah Yayıcı “UX & Art” konulu konuşmasında UX projelerine sanatsal bakış açısının nasıl entegre edileceğinden söz ederek, bir sanat eserini incelemenin ve anlamanın empati duygusunu geliştirerek, kullanıcıları daha iyi anlamamıza yardımcı olacağının altını çizdi. Facebook Ürün Geliştirme Yöneticisi Jonah Jones ise Facebook’un yeni video paylaşım platformu Riff’in fikir olarak nasıl ortaya çıktığını ve geliştirme süreçlerini UXistanbul katılımcıları ile paylaştı.

Kurumsal Kültür, Nasıl Kullanıcı Odaklı Hâle Gelebilir?

Moderatörlüğünü yönetici ortaklarımızdan Pınar Cinali’nin üstlendiği panelde ise “Kurumsal Kültür İçinde Kullanıcı Deneyimi” konusunu konuştuk. Katılımcılar kurumlar içinde UX algısı ve UX ekiplerinin konumlandırılmasını, projenin her aşamasında kullanıcının önemi ve rolünü, UX ekiplerinin diğer ekiplerle olan uyumunu ve Türkiye’deki uygulamaları tartıştılar.

Konferans Workshop’larla Devam Etti

5 Keynote konuşmacı ve 1 panel oturumunun yanısıra bu yıl katılımcılar, konferans sonunda düzenlenen ücretsiz workshop’lardan yararlandılar. Konferans’ın son bölümünde gerçekleşen 5 adet workshop’un liderleri ve konuları şu şekildeydi:

– Akan Abdula – FutureBright (Changing Behaviour Without Changing The Attitude)
– Dilek Yördem Ceylan (Designing Service Experiences)
– Emrah Fakir – Pharos Digital (The Art of Taming by Entertaining)
– Göksel Gürsel – Sogla (Design Thinking for Social Benefits)
– Wieslaw Kotecki- UX Strategist – UseLab (Strategic Tools for Designers, Design Tool for Business – We’re All in the Same Process)

 

Yoğun ilgi gösterilen workshop’larda katılımcılar bir fikri, servisi ya da hizmeti en baştan tasarlayıp, geliştirme süreçlerini uygulama fırsatı yakaladılar.

UXservices olarak gerek konuşmacılarımıza, gerek katılımcılarımıza gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Önümüzdeki günlerde Konferans çıktılarını UXistanbul’16 Notları yazı dizisi ile paylaşmaya devam edeceğiz.

Fotoğraflar için UXistanbul Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.